Asperger.fi

Diagnoosin saaneilla aspergereilla on valtaväestöä selvästi enemmän mielenterveyteen liittyviä ongelmia.Esimerkiksi Britanniassa on havaittu, että aikuisiässä diagnoosin saaneilla aspergereilla esiintyy kymmenen kertaa todennäköisemmin itsemurha-ajatuksia kuin muulla väestöllä.

Yli kolmannes diagnoosin saaneista aspergereista on suunnitellut tai jopa yrittänyt itsemurhaa jossain elämänsä vaiheessa.Toisaalta kun tutkimuksiin otetaan mukaan myös ne aspergerit, joilla ei ole diagnoosia. On havaittu, että mielenterveysongelmista vain pakko-oireinen häiriö on sellainen, jota esiintyy AS-väestössä useammin kuin muussa väestössä, noin joka neljännellä AS-henkilöllä
Pakko-oireinen häiriö

Pakko-oireinen häiriö on virallisesti Aspergerin oireyhtymän erotusdiagnostinen kriteeri eli tautiluokituksen ohjeistus estää Asperger-diagnoosin antamisen pakko-oireista häiriötä sairastavalle. Tutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että myös Aspergerin oireyhtymän omaavat henkilöt voivat sairastua pakko-oireiseen häiriöön.

Masennus ja ahdistus usein lisääntyvät voimakkaasti murrosiässä, minkä vuoksi moni AS-nuori vetäytyy muista ikäisistään syrjään. Eristäytyminen ja mielikuvitusmaailmassa eläminen saattavat myös lisätä riskiä sairastua myöhemmin psykoosiin.

Masennus

Moni nuori yrittää paeta ongelmiaan luomalla itselleen keinotekoisen roolin, jonka avulla pyrkii selviytymään erilaisista sosiaalisista tilanteista. Tässä tilanteessa aito identiteetti ei pääse kehittymään, mikä johtaa myöhemmin puhkeavaan vakavaan masennukseen tai ahdistukseen. Myös kuolemaan liittyvät ajatukset ovat verrattain yleisiä erityisesti AS-nuorilla, mutta joskus myös pienillä lapsilla.
Aspergereiksi diagnosoidut aikuiset kärsivät hyvin usein toissijaisesta masennuksesta. Se taas johtuu yleensä sosiaalisesta eristäytymisestä ja poissulkemisesta sekä yksinäisyydestä, sosiaalipalveluiden vähyydestä, alisuorittamisesta ja työttömyydestä. Myös kaksisuuntainen mielialahäiriö vaikuttaisi olevan aspergereilla huomattavasti yleisempää kuin muulla väestöllä.
Syömishäiriöt

Syömishäiriöt ovat hyvin tavallisia AS-ihmisten keskuudessa. AS-asiantuntijalääkäri Taina Nieminen-von Wendtin mukaan ruokaerikoisuuksia on 60 prosentilla AS-henkilöistä. Monet ovat hyvin nirsoja ruoan suhteen, minkä lisäksi ruoka tulee asetella aina lautaselle tietyllä tavalla. Syömisongelmia aiheuttavat myös erilaiset aistiongelmat. Monella on ortoreksia, eli pakonomainen tarve syödä vain terveellisenä pidettyä ruokaa.

Noin kolmanneksella aspergereista esiintyy erilaisia fobioita, joista yleisimpänä mainittakoon sosiaalisten tilanteiden pelko. Monet AS-lapset pelkäävät kovaäänisiä asioita, kuten esimerkiksi eläimiä ja pölynimureita.